Bobilplasser i Vest-Agder

 

Agder-fylkene er slått sammen. Gå hit

 

 

 

 

 

 

 

 

Litt og Vest-Agder:

Dette er Norges sydligste fylke. Det grenser mot Rogaland i vest, Aust-Agder i øst og nord og mot Skagerrak i sør. Kystlinjen er 709 km lang. Folkemengden er 174 324 (1. januar 2012). Fylkesadministrasjonen er lokalisert til Kristiansand.

Vest-Agder fylke tilsvarer i all hovedsak området som til og med 1918 hadde navnet Lister og Mandals amt, samt Kristiansand som stod utenfor amtet.

Navnet Agder har grunnbetydningen «utstikker» og det fins øvrige navn i Europa dannet med samme ordstoff f. eks. i Cap d’Agde (= Kapp Agder) på Frankrikes middelhavskyst. Dette skyldes at dette er felles, nedarvet, indoeuropeisk ordstoff. Grekerne oppfattet navnet som Agathe, og fra Hecataeus‘ geografiske beskrivelser fra 500-tallet f.Kr, vet vi at den greske kolonien ved Cap d’Agde het nettopp Agathe.

Vest-Agder består nesten utelukkende av grunnfjell, den kaledonske fjellkjedefoldingens skyvedekker nådde ikke så langt sørøst. Vanlige bergarter er gneisgranitt og marmor. I Knaben gruver nord i Kvinesdal har det vært brutt molybden.

Langs Vest-Agders kyst går en utløper av Golfstrømmen før den avbøyes ved å blande seg med strømmer fra øst for å gå sydover mot Danmark. Dette gir en havtemperatur som er en medvirkende årsak til at fylket har landets varmeste og mest solrike klima.

Kilde: Wikipedia Creative Commons