Bobilplasser i Nordland

Alstahaug kommune:
Sandnessjøen båtforening

Andøy kommune:
Andenes
Risøyhamn

Bindal kommune:
Bogen feriehus

Bodø kommune:
Bodø golfpark
Bodø, Rønvik veiservice
Misvær

Brønnøy kommune:
Toft
Valen

Bø kommune i Vesterålen:
Nykvåg
Straume samfunnshus
Vinje

Dønna kommune:
3 kalver

Evenes kommune:
Tårstad

Fauske kommune:
Fauske sentrum

Flakstad kommune:
Røssøystraumen

Gildeskål kommune:
Sandhornøya på Våg

Grane kommune:
Store Svenningvann

Hadsel kommune:
Børøya, Nordstjerna bobilcamp
Børøya, Vesterålen kysthotell
Hennes
Melbu småbåthavn
Raften bobilcamp

Hamarøy kommune:
Skutvik båtforening
Innhavet bobilparkering
Tranøy bobilcamp

Hattfjelldal kommune:
Fjellfolkets hus
Hattfjelldal sentrum

Hemnes kommune:
Hemnesberget havneparkering

Lurøy kommune:
Kvina
Sleneset

Lødingen kommune:
Lødingen bobilcamp
Austerstraumen bru, Hinnøya

Moskenes kommune:
Moskenes camping
Reine

Narvik kommune:
Kjeldebotn småbåthavn i Ballangen
Narvik sentrum
Narvik, Skistua
Skjomenbrua sør for Narvik – rasteplass, minnesmerke
Skjomenbrua sør for Narvik – gammelt fergeleie

Rana kommune:
Mo i Rana
Saltfjellet
Tortenvika – egentlig rasteplass

Saltdal kommune:
Langslet
Rognan

Sortland kommune:
Maurnes småbåthavn
Sigerfjord småbåthavn
Sortland, Strandgata
Sortland, Vesterålsgata

Steigen kommune:
Engeløya
Mortenstrand

Vefsn kommune:
Baågneset
Mosjøen

Vega kommune:
Sundsvoll

Vestvågøy kommune:
Eggum
Leknes
Unstad

Vevelstad kommune:
Steinmo bobilparkering

Vågan kommune:
Svolvær
Kabelvåg feriehus og camping
Kabelvåg, Lofoten sommerhotell

Kleppstad, Lyngvær Lofoten bobilcamping
Laukvik

Øksnes kommune:
Nyksund
Stø bobilcamp

 

 

 

 

Vet du om flere bobilparkeringer i Nordland? Tips oss!

 

Lofoten katedralen. Norges største trekirke. Foto: Knut Randem.

Lofoten katedralen. Norges største trekirke. Foto: Knut Randem.

Litt om Nordland:  

Nordland er Norges desidert mest langstrukne fylke og strekker seg omkring 500 km fra Nord-Trøndelag til Troms. Strekningen langs veien fra Bindal lengst syd i fylket til Andenes lengst nord er omtrent 800 km, mens det er 513 km i luftlinje fra Storfjellet på grensen mellom Bindal og Namsskogan til Andenes.

Nordland har en kyst med mange fjorder. Fra syd til nord er de viktigste fjordene BindalsfjordenVefsnfjordenRanfjordenSaltenfjordenSkjerstadfjordenFoldaTysfjordenOfotfjorden (den lengste) og Andfjorden, som deles med Troms fylke. Den best kjente er trolig Vestfjorden, som ikke er en egentlig fjord, men en åpen havstrekning mellom øygruppen Lofoten og fastlandet. Der er bare noen få kilometer fra Andenes til kontinentalsokkelen. Ingen andre steder i Norge er det dype havet så nært kysten. Kjente tidevannsstrømmer i fylket er Saltstraumen syd for Bodø, og Moskstraumen ytterst i Lofoten.

Bratte fjell nært havet og et nesten flatt landområde mellom fjellene og havet, den såkalte strandflaten, er svært typisk for den lange kystlinja i Nordland, og strandflaten fortsetter ofte ut fra kysten. Resultatet er tallrike skjær, Helgeland har tusenvis av dem. I fjordene er strandflaten mindre utviklet: Det kan være en mer gradvis stigning med åser mot fjellene, eller ikke noe flatt landområde i det hele tatt. Ofte er det daler innerst i fjordene (fjorden er egentlig en videreføring av dalen) vanligvis med en elv midt i dalen. Mo i Rana og Mosjøen ligger i slike daler.

Norges nest største isbreVestre Svartisen, den nest største innsjøen, Røssvatnet, og den nest dypeste fjorden, Tysfjorden (897 m) ligger alle i Nordland. Den største elva (vassdraget) er Vefsna som danner fossen Laksforsen.

Saltfjellet danner en naturlig grense mellom Helgeland og Salten. Her skjærer polarsirkelen gjennom fylket. Den vestlige delen av dette fjellområdet domineres av bratte fjell og fjorder hvor isbreene strekker seg mot havet. Den østlige delen av fjellområdet er mer mildt og avrundet. Her er det også skogkledde daler, og hele området passer godt for fjellturer.

Det indre av Nordland, nær grensa mot Sverige, er dominert av fjellkjeden Kjølen. Det høyeste fjellet i Nordland er Oksskolten (1915 m).Stetind i Tysfjord har blitt kåret til Norges nasjonalfjell. Det er mange isbreer i fjellene, f.eks. BlåmannsisenOkstindbreen og Sulitjelmaisen.

Kalkstein er svært vanlig i Nordland, derfor er det mange grotter i fylket. Den mest berømte er Grønligrotta i Rana, den eneste i Norge med elektrisk lys installert. Det er flere grotter i Rana enn i noe annet område i Nord-Europa. I august 2006 ble imidlertid Tjoarvekrajgge-grotten i Sørfold undersøkt og bekreftet å være den lengste grotten i Skandinavia, mer enn 20 km lang. Marmor er funnet flere steder, og Fauske blir av og til referert til som Marmorbyen og derfra er det eksportert marmor over hele verden, (en kunde er FN-bygningen i New York). Fauskemarmor er valgt til fylkets fylkesstein. Deler av fjellene i Lofoten er blant verdens eldste, minst 3 milliarder år. Den yngste berggrunnen i Norge finnes på Andøya, også kjent for sine fossiler av dinosaurer og andre livsformer.

Kilde: Wikipedia Creative Commons