Bobilparkering i Oppland

Brandbu, Tegneseriemuseet

Bøverdalen, Leirvassbu turisthytte

Etnedal, Sebu – Røssjøen

Gjøvik – båtforeningen

Gjøvik – Mjøsstranda

Hersjøen i Totenåsen

Høvringen, Rondane Haukliseter fjellhotell

Røn, Storfjorden i Vestre Slidre

Letrud parkering ved Mysuseter

Venabu, Rondevegen

Vågå, Steinhole fjellcamp på Valdresflya

 

 

 

Vet du om flere bobilparkeringer i Oppland? Tips oss!

 

Litt om fylket:

Dette er et norsk fylke, som grenser mot Sør-TrøndelagMøre og RomsdalSogn og FjordaneBuskerudAkershus,Oslo og Hedmark. Det er et innlandsfylke, og landets eneste som hverken har grense til hav eller annet land.

Frem til 1919 var fylkets navn Kristians amt. Fylket består av de to dalførene Gudbrandsdalen og Valdres, samt de tre landskapene TotenHadeland og Land, noe som henspiller på fylkets våpen, en mogop med to blomster (dalførene) og tre blad (landskapene). Ubekreftede informasjoner sier at fylket faktisk var landets mest befolkede på slutten av 1800-tallet, men at migrering til spesielt Oslo-området og stor emigrasjon særlig til Amerika gjorde at befolkningen sank ut på 1900-tallet. Opplandene var fra gammelt navnet på området innenfor («ovenfor») Viken. Det omfattet da både dagens Oppland (Vest-Oppland) og Hedmark (Øst-Oppland).

Fylket er usedvanlig fjellrikt, og av arealet på vel 25 000 km² ligger kun 5109 km² under 600 moh. Landets høyeste fjell, Galdhøpiggen (2469 moh.) samt fjellmassivene JotunheimenDovrefjell og Rondane har store arealer innenfor fylkets grenser. Oppland består ellers av typiske flatbygder som Toten og Hadeland og de to dalførene. Området lengst sør i fylket, langs Norges største innsjø Mjøsa, og videre til fylkessetet Lillehammer har relativ tett bosetning, ellers er fylket mer grisgrendt. På Hadeland, som for øvrig er et viktig jordbruksområde, bor mange pendlere, både til OsloGardermoenHønefoss og Gjøvik-området. Gjøvik, som er fylkets største kommune i folketall, er også den største handelsbyen mellom Oslo og TrondheimLillehammer, som altså har fylkets administrasjon, arrangerte i 1994 de Olympiske vinterleker. Byen huser også viktige utdanningsinstitusjoner og muséer.

De største vassdragene i Oppland er GudbrandalslågenEtnaDokka og Begnavassdraget. Dessuten finnes mindre vassdrag som drenerer til MjøsaRandsfjordenHurdalsvassdragetLeira og Oslomarkavassdragene.

Kilde: Wikipedia Creative Commons